Alfabetizare digitală pentru seniori

Descriere PROIECTJustificarea ProiectuluiGalerieContact

Alfabetizare digitală pentru seniori este un proiect social-educativ ce are ca scop organizarea unor training-uri destinate formării și dezvoltării unor competențe de comunicare online pentru seniorii din Sectorul 5 al Municipiului București. Training-urile vor fi susținute de specialiști în domeniu timp de 5 zile cu o grupă de 40 persoane.

Nevoia căreia se adresează proiectul este aceea de a oferi persoanelor vârstnice posibilitatea de a-și dezvolta competențe atât de necesare într-o societate tot mai informațională.

Internetul poate reprezenta, pentru persoanele mai în vârstă, o metodă modernă de a-și petrece timpul liber, putând fi folosit pentru documentare, cercetare, plata facturilor, cumpărături, diverse articole, știri, divertisment etc., sau chiar o necesitate prin prisma faptului că au copii plecați la facultate sau cu locuri de muncă în alte orașe ale țării sau chiar în străinătate.

Astfel, comunicarea prin intermediul rețelelor/aplicațiilor de socializare, prin e-mail sau Skype reprezintă pentru seniori cea mai facilă și la îndemână soluție de a-și petrece timpul liber și de a menține o legătură strânsă cu familia.

Competența digitală este una dintre cele opt competențe-cheie, concretizându-se în utilizarea cu încredere și în mod critic a întregii game de tehnologii ale informației și comunicațiilor pentru informare, comunicare și soluționare a problemelor în toate domeniile vieții.

Doar unul din cinci români deține competențe digitale de bază, în timp ce în Uniunea Europeană procentul este de 59%, se arată într-un comunicat de presă al Microsoft România, care citează datele Comisiei Europene.

Având în vedere avansul rapid al tehnologiei și transformările prin care trec societatea și economia din România, populația vârstnică trebuie încurajată în dobândirea de noi aptitudini pentru a se putea adapta. În timp ce tehnologiile digitale fac deja parte din viața de zi cu zi a populației tinere, nu mulți dintre seniori sunt familiarizați cu beneficiile pe care le aduce deținerea unei astfel de competențe. Astfel, transferul de cunoștințe digitale către populația vârstnică va contribui la reducerea decalajului dintre generații și la construirea unor noi căi de comunicare între aceștia.