Experiență

experienta

Asociaţia pentru Voluntariat Social  a luat naştere la iniţiativa unui grup de tineri cu experienţă în domeniul voluntariatului încă din perioada studenţiei.

Cu toate că asociaţia noastră este nou înfiinţată, membrii noştri au o experienţă vastă în dezvoltarea şi implementarea proiectelor de voluntariat.

Din experienţele trecute ale membrilor A.V.S., putem aminti acţiuni precum:

  • Ajutarea sinistraţilor pe perioada inundaţiilor din anul 2009:

În vara anului 2009, o parte din membrii A.V.S, care în perioada studenţiei au activat în alte ONG-uri, au oferit un sprijin real locuitorilor din comuna Săuceşti, Jud. Bacău. În jur de 150 de studenţi au demarat o acţiune de întrajutorare a sinistraţilor din Săuceşti după inundaţii. Tinerii au strâns ajutoare materiale, iar în decurs de o săptămână au ajutat la refacerea gospodăriilor.

  • Promovarea spiritului civic:

Obiectivul A.V.S. de promovare a voluntariatului vine ca o completare a simţului civic bine înrădăcinat în rândul membrilor O.N.G.- ului. Ne mândrim cu faptul că am încercat să promovăm acest lucru în nenumărate situaţii, ori de câte ori a fost necesar. De asemenea, am oferit sprijin oamenilor nevoiaşi prin implicarea în muncile gospodăreşti din diverse zone ale ţării, am ajutat la deszăpezirile din Vrancea, precum şi alte astfel de proiecte.

  • Campanii de ecologizare:

Suntem conştienţi de faptul că natura este un element important în viaţa noastră şi ne dorim ca locuitorii Sectorului 6 să se poată bucura de aceasta. Astfel, A.V.S. organizează cu fiecare prilej campanii de ecologizare în parcurile din cadrul sectorului. Considerăm ca acest gen de evenimente fac parte din categoria responsabilităţilor civice, iar prin intermediul lor dorim să creştem gradul de conştientizare în rândul locuitorilor asupra importanţei conservării mediului înconjurător.

  • Organizarea de târguri de job-uri:

Pentru ca problema unui loc de muncă este comună atât în rândul tinerilor, cât şi a adulţilor, A.V.S. va continua iniţiativele din perioada studenţiei ale actualilor tineri activişti în cadrul asociaţiei. Astfel, încă de pe băncile facultăţii, aceştia au încercat să găsească o rezolvare a acestei probleme prin organizarea „Târgurilor de Job-uri“.

Deoarece noi credem în dezvoltare, ne-am propus ca în cadrul A.V.S să creăm un program de proiecte care au în vedere angajarea persoanelor cu probleme sociale din cadrul Sectorului 6. În perioada următoare, vom demara în cadrul A.V.S programe de: reorientare profesională, colaborarea cu diferite firme în vederea angajării persoanelor cu dizabilităţi, facilitarea comunicării între angajator şi persoanele înscrise în programul A.V.S.

  • Organizarea campaniilor de donare de sânge:

Un alt proiect demarat în perioada studenţiei este “Sângele înseamnă viață! Donează sânge și/sau celule stem”, proiect care se desfăşoară anual şi care vine ca răspuns unei probleme sociale grave din domeniul medical. Proiectul a început în anul 2006, continuându-şi tradiţia şi în ziua de azi, numărul studenţiilor donatori crescând de la an la an.

Proiecte de actualitate:

  • Oferirea de ajutoare sociale persoanelor cu situaţii materiale precare din cadrul Sectorului 6 în perioadele de sărbători ale anului 2014;
  • Sondaje de opinie pentru identificarea problemelor majore ale comunităţii din cadrul Sectorului 6 şi elaborarea de modalităţi pentru soluţionarea acestora în vederea prezentării lor autorităţilor publice locale.

Proiecte viitoare:

Ca şi obiective viitoare, A.V.S îşi propune elaborarea de anchete sociale, cercetări şi sondaje de opinie în vederea identificării cazurilor sociale.

Din februarie 2014,  A.V.S. a început colaborarea cu asociaţiile de proprietari, instituţiile de învăţământ şi cu alte O.N.G.- uri. De asemenea, au fost demarate campanii door-to-door pentru identificarea cazurilor sociale din sectorul 6.

În urma datelor obţinute, din luna mai 2014, A.V.S. a început implementarea programelor de ajutorare socială în funcţie de gravitatea cazurilor identificate.

  • În cadrul primului program, se urmăreşte sprijinirea persoanelor vârstnice şi a persoanelor cu dizabilităţi. Ca obiectiv, A.V.S. îşi propune ajutorarea bătrânilor prin asistenţă socială la domiciliu, integrarea persoanelor cu dizabilităţi pe piaţa muncii şi realizarea unui program de asistenţă medicală la domiciliu pentru cele două categorii sociale.
  • Cel de-al doilea program constă în sprijinirea locuitorilor cu o situaţie socială precară şi fără locuri de muncă, organizarea de târguri de job – uri, seminarii, conferinţe, dezbateri şi programe de formare şi recalificare profesională.
  • Cel de-al treilea program se axează pe categoria copiilor proveniţi din familii defavorizate, acordarea de ajutoare sociale şi burse de merit, organizarea de activităţi pentru copii în vederea integrării si reintegrării lor în societate (programe after-school, programe de socializare şi activităţi sportive), precum şi în structurile de învăţământ.